Petra De Sutter

Fertiliteitsexperte, senator & parlementslid voor Groen in de Raad van Europa

About me

Petra is arts-gynaecoloog en werkt in het UZ Gent; ze is ook professor aan de Universiteit van Gent, geeft les, en verricht onderzoek op het terrein van de (on)vruchtbaarheid en embryonale stamcellen. Haar hoofdbezigheid is toch wel het zien van patiënten met vruchtbaarheidsproblemen, maar daarnaast is ze ook lid van een aantal raden en commissies, die zich met gezondheidszorg, ethiek of wetenschap bezighouden.

Petra is al vele jaren geïnteresseerd in politiek, maar heeft pas recent “ja” geantwoord op de vraag van een aantal Groen-kopstukken om als kandidaat mee te doen met de verkiezingen van 25 mei 2014. Waarom? Omdat een aantal zaken op dit ogenblik in haar leven samenkomen (Petra is nu 50) en hebben geleid tot het feit dat ze nu klaar is om het engagement op te nemen om mee te werken aan de oplossingen voor de vele problemen en uitdagingen waar we nu voor staan, zowel op vlak van gezondheid, milieu en sociale welvaart.

Het is gemakkelijk om aan de kant te staan roepen dat alles de verkeerde richting uitgaat en dat de politici er niets van bakken. Het is veel consequenter om zelf de handschoen op te rapen en de dingen te proberen beïnvloeden. Petra’s wereldbeeld is er een van solidariteit, waarbij mensen voor elkaar zorgen, de sterkeren voor de zwakkeren. Dat is zo voor de zwakkere medemens in onze eigen gemeenschap, maar ook de vluchteling, de zieke of oudere. Solidariteit voor de medemens vertaalt zich in een systeem van sociale zekerheid, van rechtvaardige verdeling van middelen, waar we allemaal beter van kunnen worden. Er is op dit ogenblik een enorme ongelijkheid tussen mensen, in ons eigen land, maar ook tussen inwoners van verschillende Europese landen, en nog meer als we kijken op wereldvlak. Het vaststellen van deze ongelijkheid kan alleen maar tot verontwaardiging leiden, en tot de sterke motivatie om hieraan iets te veranderen. Solidariteit betekent ook zorg voor de natuur en het milieu, want dat betekent meteen solidariteit met onze kinderen en kleinkinderen, en ook voor de zwaksten in de natuur, de dieren.

Dierenwelzijn en dierenrechten zijn erg belangrijk voor Petra en het is duidelijk dat ze alleen bij Groen alle waarden en idealen terugvindt die haar drijven. Indien je echt álles over Petra wil weten en wat haar tot de beslissing heeft gebracht om in de politiek te gaan: lees dan het interview dat ze in De Standaard Weekblad had met Griet Plets hier of op haar Facebook.

Thema door Anders Norén