Petra De Sutter

Fertiliteitsexperte, senator & parlementslid voor Groen in de Raad van Europa

Politics

Meer dan duizend academici in het verweer tegen Francken – De Morgen

Ruim duizend academici pleiten in een petitie voor meer menselijkheid in het debat over vluchtelingen en asielzoekers. Ook komen zij in het verweer tegen (het discours van) staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken (N-VA).

Zo’n duizend ondertekenaars, die aangeven dat ze voor een Belgische universiteit werken, waarschuwen voor een tendens tot ontmenselijking van vluchtelingen en migranten. “Met deze brief willen we weerwoord bieden aan twee soorten discoursen die aanleiding gaven tot de gebeurtenissen van vorige week: de dehumanisering van ‘de Ander’ en de beperking van de vrije meningsuiting”, klinkt het. “Samen vormen ze een gevaarlijke cocktail, een die zich als een sluipend gif in onze samenleving kan verspreiden.”

De boodschap komt ruim een week nadat elf Belgische rectoren in een open brief ijverden voor de regularisering van het gezin van Mawda, de Koerdische peuter die om het leven kwam door een politiekogel. De rectoren drukten tegelijk hun bezorgdheid uit over het huidige klimaat rond migranten. Het kwam hen op felle kritiek te staan van Theo Francken. “Als de rectoren een politiek spelletje willen spelen over migratiedossiers, zullen ze de boemerang terug in hun gezicht krijgen”, schreef hij op Twitter.

Dehumaniserend

Initiatiefnemer Jozefien De Leersnyder, onderzoeker sociale en culturele psychologie aan de KU Leuven, heeft daar moeite mee. Zij stelt dat de open brief begon bij een groep jonge geëngageerde academici. Zij krijgen steun van bekende progressieve academici als Eva Brems, Marc Van Ranst en Petra De Sutter.

“Wij kwamen op 1 juni samen met de Jonge Academie (vereniging van jonge onderzoekers, RA). We willen meer menselijkheid in het debat en willen de rectoren steunen. Dit is geen aanval op een politicus of partij. Het is wel een weerwoord op een dehumaniserend discours dat door sommige politici meer wordt gebruikt. Een discours dat, zo leert de wetenschap, gevaarlijk is.”

Francken geeft aan dat hij voorlopig niet uitgebreid wil reageren. “Ik neem er akte van. Zoals ik dezer dagen van veel zaken akte neem.”

Lees de petitie op onze website DeMorgen.be

REMY AMKREUTZ EN ANN DE BOECK

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén