Dit artikel verscheen in Het Laatste Nieuws.

Andere artikels verschenen in De Beiaard, De StandaardDe Morgen, Het Nieuwsblad, Knack.be, VRT Nieuws, Radio 2 Oost-Vlaanderen,…

Petra De Sutter gaat de concurrentie aan met de langstzittende burgemeester van het land Joseph Browaeys (Volksbelangen). De fertiliteitsdeskundige van het UZ Gent zal in 2018 de lijst trekken voor Groen in Horebeke. “Ik zie het als mijn plicht om voor de progressieve stemmers een lijst samen te stellen”, zegt ze.
Dat de inwoners van Horebeke doorgaans erg traditioneel stemmen, is algemeen geweten. Al 53 jaar aan een stuk haalt de partij van burgemeester Joseph Browaeys de meeste stemmen. Dit jaar schuift Groen Petra De Sutter naar voor als alternatief voor de kiezers. Al is de kersverse lijsttrekker wel realistisch: “Een meerderheid halen zal te hoog gegrepen zijn, maar we willen wel in de gemeenteraad zetelen.”

Het is voor De Sutter de eerste keer dat ze op een gemeentelijke kieslijst verschijnt, maar ze deed wel al politieke ervaring op. Sinds 2014 is ze gecoöpteerd senator en zetelt ze in de Raad van Europa. Toch is een engagement op lokaal niveau heel belangrijk voor De Sutter: “Ik zie het een beetje als een verplichting. Ik kan hier niet wonen en leven en alleen maar geïnteresseerd zijn in politiek op de hogere niveaus. Ik wil de vertolking zijn van een progressieve groep in Horebeke.”

LUISTEREN

Ook het contact met de kiezers is voor haar cruciaal: “Luisteren naar de problemen van de mensen en daar als politica een oplossing voor vinden, dat doe ik heel graag.” De Sutter voegt zelfs meteen de daad bij het woord: “Sinds een paar weken gaan we de straat op. We gaan langs bij alle inwoners van Horebeke om na te gaan wat er speelt in de gemeente en wat de problemen zijn. Op basis van deze rondgang zullen we geleidelijk aan onze programmapunten opstellen. Uiteraard zullen we hierbij ook aandacht hebben voor de krijtlijnen van de nationale partij.”

De concrete invulling van de verkiezingsstrategie is dus nog niet duidelijk, maar de missie van Groen in Horebeke is dat wel: “We willen ervoor zorgen dat de Horebekenaars kunnen kiezen voor een alternatief voor het beleid dat al heel lang hetzelfde is in Horebeke. We willen de gemeente eigenlijk moderniseren en in de 21e eeuw binnenbrengen. We willen een nieuwe politieke cultuur creëren waarbij we kijken naar de toekomst en nagaan hoe we Horebeke daar tegen kunnen wapenen”, verduidelijkt De Sutter.

ANDERE NAAM

Die missie wil Groen realiseren met gelijkgestemde zielen: “Alle progressieve mensen zijn welkom op de lijst. Voorlopig heet de lijst nog ‘Groen’, maar als er onafhankelijken of andere progressieve partijen zijn die nog willen aansluiten, kan er gesproken worden over een andere naam.”