Vandaag is het “migratiedag” in de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. Vier rapporten werden er besproken en gestemd en er waren tussenkomsten van de mensenrechtencommissaris en de Zweedse minister van migratie. Heel erg interessant debat (meer dan zeven uur in totaal…). Zelf kwam ik tussen op een rapport over de positieve aspecten van migratie voor de economie in Europa. Daarnaast was er een rapport over de humanitaire bescherming van vluchtelingen, over de crisis in de Middellandse Zee en eentje over integratie.

In de debatten komen altijd dezelfde ansgten terug. De angst dat we overspoeld worden. Dat onze sociale zekerheid dit niet meer aankan. De angst voor de islam en om onze identiteit te verliezen. De angst voor aanzuigeffecten. Maar ook positieve signalen. De humanitaire plicht om mensen in nood te helpen. Begrip voor de redenen waarom mensen op de vlucht slaan. Oorlog, honger, klimaatveranderingen… Ook pleidooien voor inclusie en integratie (wat geen synoniem is van assimilatie). De nood tot onderwijs en het leren van de taal. De noodzaak om migranten toegang te geven tot de arbeidsmarkt. En migratie als oplossing voor de vergrijzing…

Moeten we de grenzen open stellen? Neen, er zijn 250 miljoen migranten in de wereld, waaronder 65 miljoen vluchtelingen. Schattingen geven aan dat er elk jaar 20 miljoen zullen bijkomen… We kunnen ze niet allemaal opvangen in Europa. Maar we kunnen wel veel meer doen dan wat we nu doen. En we kunnen vragen dat de Europese lidstaten solidair zijn op vlak van opvang en resettlement.

Willen sommigen de Europese grenzen hermetisch afsluiten? Dan moet er meer werk gemaakt worden van veilige en legale routes naar Europa! Willen we migranten toelaten tot de arbeidsmarkt? Dan niet alleen die met universitaire diploma’s. We hebben ook ongeschoolde arbeiders en laag opgeleiden nodig. En ze moeten toegang krijgen tot dezelfde sociale rechten als de eigen bevolking. Studies tonen aan dat migranten economisch opbrengen (als ze kunnen werken, betalen ze ook belastingen), niet kosten. Maar ze moeten toegang krijgen tot de arbeidsmarkt…

Heel veel elementen in een zeer complex debat, waar we nog niet uit zijn. Maar ondanks het populistisch discours van veel politici in eigen land, merkte ik hier toch veel gezond verstand en goede wil. Ik ben optimistisch!

Bekijk mijn video met meer uitleg hier:

Of lees mijn tussenkomst in het Engels hier:

Ms De SUTTER (Belgium) – On behalf of the Committee on Social Affairs, Health and Sustainable Development, I welcome Mr Rigoni’s constructive report. Migration is an opportunity for European development at many levels – socially, culturally and economically. The negative voice about migrants tends to be very loud but in this report the positive voice is louder, which is a powerful incentive for action.

As we suggest in our opinion, a strategic approach is required, and integration into the labour market can help to build that positive image.

As a member of the Committee on Social Affairs, Health and Sustainable Development, I believe we should stress that all migrants must get a fair chance to access the labour market. We should bring not only the most educated and highly skilled migrants to Europe, because unskilled and low-skilled people are at least as important for our society, culture and economy. If not, there is a risk that migrants take jobs in the informal economy and that countries of origin suffer from brain drain effects. This is not beneficial for the host countries or the countries of origin. Secondly, people often cannot get access to work during the asylum procedure, which excludes them and hampers their integration. In addition, people holding degrees often encounter problems.

Moreover, giving all migrants opportunities to find work also means that we have to ensure their social rights to avoid social dumping. It is worrying that in Denmark, for instance, some groups of migrants are given reduced social benefits. ECRI, the Council of Europe’s anti-racism body, has criticised this because it is discriminatory. In its latest report, ECRI stresses that the actual amounts for social welfare benefits provided by the Danish Government are too low to facilitate integration. This is not the way to go.

We are well aware that only some irregular migrants will be allowed to stay. Those who do not stay need to be treated humanely, with full respect for their fundamental rights. Families and children in particular are vulnerable in this respect, and they need protection. Children are often victims of trafficking and sexual exploitation, as are women refugees, so they are twice victims.

Full respect of human rights is key in any strategic migration policy. We need to ask State authorities across Europe to adapt their policies if they do not respect human rights, and to implement them better if they do.

Finally, I stress four issues in the report which will be reflected in our committee’s four amendments.

First, this is a constructive report with a positive tone, and I again congratulate the rapporteur.

Secondly, we need not only legal pathways to Europe but safe legal pathways.

Thirdly, we should pay particular attention to the access and integration of unskilled and low-skilled migrants to the labour market.

Fourthly, access to affordable and adequate health services should be granted to all migrants, regardless of their legal status.

From a social angle, these four additions are crucial. I ask for support for the amendments, which were already voted on in the committee.