Dit bericht verscheen op ZiZo online.
Vandaag is er in Luik een conferentie en betoging tegen holebifobie en transfobie. Oppositiepartij Groen pleit in een opiniestuk voor een nieuw Nationaal Actieplan Tegen Holebifobie en Transfobie.

Samen met Arc-en-Ciel Wallonie, RainbowHouse Brussels, çavaria, het Maison des Sciences de l’Homme van de Universiteit Luik, Unia en de Stad Luik organiseert de Fondation Ihsane Jarfi een Dag tegen holebifobie en transfobie.

Ihsane Jarfi (31) was een Luikse man die in april 2012 werd vermoord omwille van zijn homoseksualiteit. Sinds 2014 organiseert de Fondation Ihsane Jarfi, opgericht door Hassan Jarfi, de vader van Ishane, een mars ter nagedachtenis van zijn zoon en alle slachtoffers van holebi- en transfoob geweld.

“Nooit meer”

“Het aantal gewelddadige incidenten tegen holebi’s en transpersonen moet dalen”, zeggen Groen-politici Bruno De Lille en Petra De Sutter in een gezamenlijk opiniestuk. “Vijf jaar geleden werd de jongeman brutaal vermoord omdat hij homo was. België reageerde geschokt en zei: ‘Dit nooit meer’. En dus maakten de verschillende regeringen van ons land samen een Nationaal Actieplan tegen Holebi- en Transfobie. België is sindsdien een regenboogparadijs voor holebi’s en transgenders en alle homo’s, lesbiennes, bi’s en trans- en interpersonen leven er lang en gelukkig. Zo zou het moeten zijn, maar helaas. Het bestaande Nationale Actieplan Tegen Holebifobie en Transfobie liep af eind 2014 en nu, meer dan twee jaar later, zijn onze regeringen er nog altijd niet in geslaagd een nieuw plan te maken. Nochtans blijft holebi- en transfoob geweld een ernstig probleem in ons land.”

Andere incidenten

Alain Fleurus uit Itterbeek stierf in juli 2015, nadat hij door drie twintigers zwaar werd toegetakeld wegens zijn homoseksuele geaardheid. In juni 2016 werd de Tunesische transgender Sharky neergestoken in Etterbeek en moest hij in het ziekenhuis worden opgenomen. We spreken dan nog niet van de vele gevallen van agressie die niet in de kranten komen. Maar dat maakt ze niet minder erg. Uit onderzoek leren we dat holebi’s en transpersonen, die het slachtoffer zijn van geweld, vaker een zelfdodingspoging ondernemen,” staat in het opiniestuk te lezen.

Krachten verenigen

“Elke keer zijn onze collega-politici er als de kippen bij om hun verontwaardiging en medeleven uit te drukken. Maar daar zijn we niets mee, als het probleem niet structureel aangepakt wordt. Waarom neemt niemand de zaak in handen?” vragen de Groenen zich af.

De Lille en De Sutter zien wel initiatieven, maar geen globale aanpak. Natuurlijk worden er hier en daar interessante initiatieven gelanceerd. Nochtans werkt het, stellen de groenen. “We zien dat ook op andere vlakken. Zo is de aanpak van gendergerelateerd geweld een stuk efficiënter geworden sinds onze regeringen samen aan de kar trekken. Sinds 2001 is men toe aan het vijfde Nationaal Actieplan tegen Gendergerelateerd Geweld. Aan het begin van elke nieuwe regeerperiode wordt een aanpak afgesproken en enkele maanden later al treedt het nieuwe actieplan in werking.”

Holebi’s en transgenders

“Waarom kan dat niet voor holebi- en transfoob geweld? Wat schort er? De voorbereiding is al gebeurd door çavaria. Als we de bevoegde ministers in onze parlementen daarover ondervragen, zeggen ze allemaal dat ze dat broodnodig vinden. Waarop wachten ze? Moet er eerst nog een moord gebeuren voor er actie komt? Wordt het echt zo cynisch?”
De Lille en De Sutter hopen donderdagavond veel volk te zien. “Maar we hopen ook dat we er onze bevoegde ministers en staatssecretarissen niet zullen zien, en dat dat zou betekenen dat ze samen aan het vergaderen zijn over de nieuwe gezamenlijke aanpak van holebi- en transfobie in ons land.”

Mentaliteit

“Het is een strijd van lange adem, die vraagt om een mentaliteitswijziging en een cultuuromslag, stap voor stap en dag na dag. Hij kan alleen gewonnen worden als we voortdurend én allemaal aan hetzelfde zeel trekken. Op wettelijk vlak is ons land vooruitstrevend. Nu moet eindelijk ook het aantal incidenten dalen.”

“Beste Zuhal (Demir), Liesbeth (Homans), Isabelle (Simonis) en Bianca (Debaets), we hadden dit actieplan gisteren al nodig. Neem uw verantwoordelijkheid dus vandaag nog op. Dat bent u aan Ihsane, Alain, Sharky en alle holebi’s en transpersonen verplicht,” besluiten de politici.

Wie naar aanleiding van dit artikel nood heeft aan een gesprek of vragen heeft over zelfdoding kan terecht bij het gratis nummer van de Zelfmoordlijn 1813 of op de chatservice zelfmoordlijn1813.be.
Je kan ook contact opnemen de
 Holebifoon op het gratis nummer 0800 99 533 op maandag, woensdag en donderdag van 18.30 tot 21.30 uur. Je kan ook chatten op maandag, woensdag en donderdag van 18.30 tot 21.30 uur of je kan mailen naar vragen@holebifoon.be.

Bron: Bruno De Lille